Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş
14 Şubat 2023Çocuklara Diş Fırçalamayı Sevdirmek
26 Şubat 2023Hastalık dönemlerinde aileleri en tedirgin eden durum çocuklarda ateş olmasıdır. Ancak ateş hastalıkla birlikte vücudun verdiği normal bir tepki olarak belirtilmektedir. Belirli durumlarda takip edilmesi gereken bir duruma da dönüşebilmektedir.
Bebek gelişimi devam ederken yaşanan hastalıkların bağışıklık sistemini güçlendirildiği de söylenmektedir.
Ateş Nedir?
Ateş vücudun bağışıklık sistemini harekete geçiren bir bağışıklık çeşitlidir. Yetişkinlerde 36,1 ile 37,6 arası normal kabul edilmektedir. Ancak çocuklarda daha yüksek kabul edilebilmektedir.
Çocuklarda Ateş ailelerin korkulu rüyası haline gelmektedir. Bende bir anne olarak çocuğum ateşlendiğinde kendimi çaresiz ve kaygılı hissediyorum. Ancak buradan doktorunuzun yönlendirmesi ile ilerlediğinizde ve sakin kaldığınızda süreci sıkıntısız halledebilirsiniz.
Ateşin Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarımızın vücut ısıları yükselmeye başladığında ateş olduğunu aklımıza gelmektedir. Ateşin belirtileri;
- Üşüme
- Titreme
- El ayak soğukluğu
- Kas ağrıları
- İştah kaybı
- Halsizlik ve yorgun olma hali
- Huzursuzluk
- Terleme
Belirtilenler dışında da her durumun çocuklarda farklı belirtiler gösterdiğini düşünürsek, çocuğunuzu gözlemleyerek doktorunuza danışabilirsiniz.
Ateş Neden Olur?
Çocuklarda ateş genel olarak solunum yolu enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bununla beraber bir çok hastalığın da habercisi olabilmektedir. En sık ateş sebepleri;
- Solunum yolu enfeksiyonu
- Viral enfeksiyonlar
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Güneş çarpması
- Kulak enfeksiyonu
- Sinek, böcek sokması.. vs.
- Covid, influenza..
En yaygın ateşe sebep olan hastalıklar belirtilenlerdir. Bu hastalıkların dışında da ateşlenene çocuğunuz olabilir.
Çocuklarda Normal ve Tehlikeli Ateş Derecesi
Çocuklar ateşlendiğinde aileler doktora ne zaman götürmeleri gerektiği konusunda tedirginlik yaşayabilmektedir. Aşağıda çocuklar için ateş dereceleri ve risk durumları yer almaktadır. Ancak ateşin hangi durumda olduğu ve yanı sıra olan belirtiler de önemlidir. Sadece dereceye bakarak doktora başvurmayı ertelememeniz gerekmektedir.
- Hafif Ateş: 37,5-37,9arasıdır.
- Orta Yüksek Ateş: 38-38,5 arasındadır.
- Yüksek Ateş: 38,5-39,5 arasındadır.
- Çok Yüksek Ateş: 40 derece ve üzeridir.
Ateşli Çocuğu Doktora Ne Zaman Götürmeliyim?
Çocuklarda ateş başladığında, aileler evde kendi yöntemleri ile çözüm bulmaya çalışırlar. Ateşi takip etmek ve çocuğunuzun genel durumundaki değişiklikleri gözlemlemek önemlidir. Aşağıdaki durumları gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.
- Ateş 38 derece üzerindeyse
- Israrlı ve düşmeyen ateş
- Ateşle birlikte kusma, ishal..
- Nöbet geçirildiğinde
Ateşi En Hızlı Ne Düşürür?
Çocuklarda ateş başladığında giderek artan bir durum yaşanıyorsa ateşini düşürmek için bir çok yöntem denenmektedir. Ancak ilk önceliğiniz doktora giderek bilimsel olarak çocuğunuza fayda sağlayacak yöntemi bulmaktadır.
Çocuğunuza uygun ateş düşürücü ilaç kullanımı ( doktor önerisiyle) ile kısa süre içerisinde ateşinin düşmesi beklenmektedir.
Evde Çocuğun Ateşi Nasıl Düşürülür?
Çocuklarda ilaç tedavisi ile ateş düşürme işlemlerinin yanı sıra biz annelerinde kendi yöntemleri bulunmaktadır. Vücudun bağışıklık için kendini koruma adına çıkan ateşi çok tehlikeli boyutlarda olmadığı sürece çok fazla yöntemle düşürmeye çalışmanın doğru olmadığı da uzmanlar tarafından düşünülmektedir.
Bir anne olarak bende çocuğum ateşlendiğinde yaptığım yöntemler bulunmaktadır.
- İnce giysiler giydirmek
- Ilık Duş
- Bol Sıvı
Ateşli Çocuğa Yapılmaması Gerekenler
Çocuklarda ateş başladığında çevreden duyduğumuz yada eski yöntemleri denemeye çalışan çok fazla insanla karşılaşıyorum. Bu yöntemler, sirke sürmek, aspirin sürmek, soğuk su ile yıkamak gibi. Ancak doktorlar bu yöntemlerin hiçbirini önermemektedir.
Çocuğunuz banyo yapmayı seviyorsa ılık duş yaptırılabilir. Ancak diğer duyduklarınız doktorunuza sormadan yapılmaması gereken durumlardır.
Çocuğunuza yardımcı olmak istiyorsunuz ve kendinizi çaresiz hissediyorsunuz sizi anlıyorum. Ancak bilinçsizce yapılacak her durumda çocuğunuzun hayati tehlikesi artabilir. Bu sebeple yazılan, söylenen her şeyi uygulamak yerine doktorunuza sorarak ilerlemeniz daha doğru olacaktır.
Uykuda Ateş Yükselmesi
Geceleri vücut ısısı arttığı için ateşin daha yüksek görülmesi normaldir. Aralıklı takip ile çocuğunuzun ateşini kontrol edebilir, ılık bir bez ile vücudunu silebilirsiniz. Çocuğunuzu gece ince giydirerek yatırmanızda ateşin yükselmesine engel olabilmektedir.
Çocuklarda Havale Geçirme Belirtileri
Havale çeşitli sebepler ile başlayan şuur kaybı, kasılma, nefes almada güçlük gibi etkenlerle kendini belli eden bir durumdur.
Havale geçirme belirtileri farlılık gösterse de genel olarak;
- Gözlerin yukarı kayması
- Yere ani yığılma
- Vücudun sertleşme göstermesi
- Ağızdan köpük çıkması
- İstemsiz kasılmalar
Bu ve bunun gibi durumlar gözlemlendiğinde hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Ateşli Havale
Ateşli havale ailelerin korktuğu bir durumdur. Çocuklarda ateş başladığında tedirgin olma sebebi belki de “ya havale geçirirse?” sorusunun akıllara gelmesidir.
Ateşli havale belirtileri;
- Bilinç kaybı
- Yüksek Ateş
- Solgunluk
- Göz kayması
- Kasılmalar
- Baygınlık
Tüm bu belirtiler he çocukta farklılık göstereceği için yaptığınız gözlemler ile bu durumu tespit ederek sağlık kuruluşlarından yardım isteyebilirsiniz.
Ateş Kaç Derece Olursa Havale Olur?
Ateş basit bir koruma içgüdüsü olarak gözükse de takibi gereken bir durumdur. Genel olarak ateş 38 derece üstünde olduğunda ve yukarıda bahsedilen belirtiler meydana geldiğinde “havale” den şüphe edilmektedir.
Ateşli havale genel olarak 6 ay ile 6 yaş arasında gözlemlenen bir durumdur.
Ateş Ölçer Tavsiye
Ateş ölçerler çocuğumuzun ateşini takip etmek için evde kullanabileceğimiz pratik cihazlardır. Ancak ateş ölçer alırken dikkat etmeniz gereken durumlar arasında kullanışlı olması gerekli bir ayrıntıdır.
Ben ateş ölçer ilk aldığımda temassız olanları tercih etmiştim. Ancak zamanla ölçülerde hatalar olmaya başladı. Doktorların genellikle kullandığı ateş ölçerler olsa da ben kullanmayı sevmedim.
Sonra kulaktan ölçen ateş ölçere geçtik. Kulak içi sıcaklığı biraz fazla gösterse de en güvenilir olarak önerilenler arasındadır. Bize de o güveni verdiği için kulak içi ateş ölçeri uzun süre kullanmaya başladık.
Çocuklarda ateş birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Doktorumuz 38,5 dereceye kadar normal gördüğü için bende evde takibini yaparak ilerliyorum. Ancak yanı sıra kusma, ishal yada farklı bir durum varsa muhakkak götürmeniz gerekmektedir ve çocuğunuzun genel durumunda değişiklik varsa mesela iştahsızlık halsizlik ve uyku hali gibi.
Özellikle son dönemlerde covid ve infuluenza, strep A gibi hastalıklar karşısında tedirgin olur hale geldik
Çocuklarımız hiç hasta olmasın istesek de yaşanan durum karşısında güçlü, sakin kalmak zorundayız. Bütün çocuklarımıza sağlık dolu günler diliyorum.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”