Bebek Bezi Özellikleri Nasıl Olmalı?
30 Ocak 2023Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılır
13 Şubat 2023Çocuklar büyümeye başladıklarında aileler için en önemli soru “Anaokulu seçimi nasıl yapılır?” olmaktadır. Çocuğunuz için doğru okulu seçmek, attığı yeni adım önemli bir yere sahiptir. Çünkü evden sonra en çok vakit geçireceği alan okuludur. Bizde okul seçimi yaparken detaylı bir araştırma ile kararımızı verdik.
Çocuklarda akran zorbalığının yaşandığı en sık yer okullardır. Bu sebeple okul seçimi yapılırken iyi araştırma yapılmalıdır.
Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anaokulu seçimi geçiştirilebilecek bir dönem değildir. Çocuğunuzun yaşı küçük olduğu için hayata hazırlanacağı ortam her açıdan değerlendirilmelidir.
- Eve yakın bir okul: Okulun eve yakın olması hem ebeveyn hem de çocuklar için çok büyük rahatlık sağlamaktadır. Özellikle büyük şehirlerde bu durum daha da büyük önem taşımaktadır. Ancak bulunduğunuz semt çevresi de göz önünde bulundurulmalıdır.
- Oturduğunuz yer: Bu durum sorunsuz gibi gözükse de oturduğunuz yerin, çocuğunuzun çevresini oluşturacağını bilmek sizi düşündürecektir. Çocuklar küçük yaşlarda çevresindeki insanlardan örnek alarak davranışlarını şekillendirirler. Bu sebeple nasıl bir çevre oluşturduğunuz önemlidir.
- Öğretmen: En önemli seçenekler arasında çocuğunuza kimin öğretmenlik yapacağıdır. Çocuğunuzun okulu sevmesi öğretmeni sevmesiyle ilgilidir. Anneden sonra çocukla duygusal bağ kuracak kişi öğretmendir ve yaklaşımı, iletişim tarzı çok önemlidir. Bu sebeple öğretmeni muhakkak tanımalısınız.
- Okul eğitim sistemi: Okulun eğitim sistemini, anaokulu çağındaki çocuklar için ders niteliğinde mi? yoksa oyunlarla mı öğretim şekli olduğunu bilmek gerekir.
- Okul fiziki yapısı: Çocuğunuzun okulda nasıl vakit geçireceğini anlamak için gittiğinizde çevresinde gördüğünüz etkenler ve okul binası size fikir verecektir.
- Yemekhane: Çocuğunuz okulda yemek yiyeceği için yemekhanede çıkan yemek listesi kullanılan gıdalar, temizlik kontrol edilmesi gereken durumdur.
- Okul ve öğretmenle iletişim: Çocuğunuzu göndereceğiniz okula güven duymanız gerekmektedir. Bu sebeple sizinle iletişimleri, geri dönüşleri tutarlı olmalıdır.
Anaokulu Yaşı Kaçtır?
Anaokulu seçimi yapmadan önce anaokulu yaşı kaçtır? sorusunu merak eden çok fazla aile olabilir. Ancak bu durum çalışan anneler için değişkenlik gösterebilir. Çocuğa bakacak kimse yoksa ve anne çalışmak zorundaysa çok küçük yaşlarda başlanabiliyor. Ancak uzmanlar ortalama 3 yaş olarak belirtmektedir.
Bir anne olarak fikrim, çocuğunuzun sizden bağımsız vakit geçirmeye, hayatı tanımaya ve daha güçlü olmaya ihtiyacı var. Ancak çok geç olmamak koşulu ile çocuğunuzun okula hazır olup olmamasına karar verecek kişi çocuğunuzu çok iyi tanıdığınız için sizsiniz. Bu sebeple uzmanlar diyor gitsin şeklinde bir yaklaşım doğru değildir. Çocuğunuzun bütün okul hayatınız etkilemektedir.
Çocuğun Anaokuluna Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?
Anaokulu seçimi yapılırken özellikle anneler çok kaygılıdır. “Acaba çocuğum küçük kalır mı? Kendisini koruyabilir mi? Aç kalır mı?” gibi içgüdülerle anaokula göndermeyi erteleyebiliyorlar. Ancak çocuğunuzun hazır olup olmadığına karar verdikten sonra doğru yolu seçmeniz gerekmektedir.
Özellikle uzmanlar “okul olgunluğu” olup olmadığını değerlendirmektedir.
- Fiziksel gelişim
- Duygusal gelişim
- Dil gelişimi
- Tuvalet eğitimi tamamlanmış
- Sosyal gelişim
Çocuğunuz kendisini ifade edebiliyor, sizden bağımsız kalabiliyor, tuvalet eğitimini tamamlanmış ise okula hazırlık için yeterli olabiliyor. Tuvalet eğitimi önemli bir durumdur. Çocuğunuzun mahremiyet eğitimi açısından da okul öncesi verilmesi önemlidir.
Genel bilgiler verildikten sonra benim için önemli olan çocuğunuzun hissettiği duygulardır. Çocuğunuzu iyi tanımak, ne istediğini bilmek yardımcı olmanız için bilmeniz gereken bir durumdur. Dil gelişimi tamamlanmış çocukların kendisini ifade etmesi daha kolay olacaktır.
Çocuğunuzun duygularına ulaşmak için iletişim kurmanın yanı sıra onunla oyun oynamanız gerekmektedir. Çocukların kendilerini en rahat ifade edebildikleri alan “oyun oynamak” tır. Oyun oynamak hayatını kolaylaştıran ve çocuğunuzu iyi tanımak için bir fırsattır. Bunun bilinci ile oyun terapisi eğitimi alarak çocuğumun her duygusuna eşlik ederek, onu anlayarak iletişim kurmak benim için paha biçilemez.
Anaokulu Seçiminde Okula Sorulacak Sorular?
Anaokulu seçimi yapılırken doğru sorular ile hem okulun bakış açısını hem de öğretmenin yaklaşımını ve çocuğunuzu güvenle emanet edebileceğiniz bir yer olup olmadığına karar verebilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzun geleceği iken soru sormaktan çekinmeden her konuda ifade edebilirsiniz. Önemli sorular ;
- Bütçeniz
- Okul kurucuları
- Öğretmen Kadrosu ve okuldaki çalışma süreleri
- Eğitim sistemi
- Okul yemekhanesi
- Okul tuvaleti
- Güvenlik
- Okul pedagog, rehber öğretmeni
- Öğretmenlerin sağlık bilgisi, okul hemşiresi
- Sınıf sayısı
- Ödül- ceza sistemi ( olmaması gereken bir durumdur)
- Disiplin anlayışı
- Başarıları
- Kriz anlarındaki yaklaşımları
- Okul ile iletişim
- Çocuğa ve mahremiyetine saygı
Sorulması gereken soruların dışında da okul hakkında merak ettiğiniz her şeyi bıkmadan sıkılmadan sorabilirsiniz. Bu seçimi bir kere yapıyorsunuz. Çocuğunuz için en doğru kararı vermelisiniz.
Erken Yaşta Okula Başlamanın Zararları?
Çocuklarınızın hızlıca hayata atılmasını istemekle birlikte çok erken yaşlarda okula başlatmanın da olumsuz etkileri gözlemlenmektedir. Çocuğunuzun başladığı yaş aralığından kendisinden bir kaç ay bile büyük olan çocukların yanında kendine olan güveninde sıkıntılar yaşayabilir. Anaokulu seçimi yaparken yaş aralıklarını öğrenmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun fiziksel ve duygusal açıdan eksik olduğu noktalarda tamamlayıcı olmazsak ileride daha sıkıntı yaşayacağınız dönemler olabilir.
Çocuğunuzun okula dair yaklaşımları konusunda duygusal açıdan destek olamadığınızı fark ettiğinizde uzmanlardan destek almalısınız.
Okul Seçiminde Neler Yaptık? (Tecrübelerim)
Çocuğum 3,5 yaşındaydı okula gitmesine karar verdiğimizde. Dil gelişimi, tuvalet eğitimi gibi önemli durumları başarıyla tamamladıktan sonra çocuğumuzun sosyal açıdan desteklenmesi için bu kararı verdik. Önce eşimle birlikte evimize yakın okulların listesini çıkarttık ve listemizdeki okulları tek tek araştırarak notlar aldık.
Anaokulu seçimi yaptıktan sonra listemizdeki okulları arayarak randevu aldık. Yukarıda siz ilettiğim sorulardan oluşan listemizle her okulla görüşme sağladık. Sadece bu sorularla nasıl anlarım? kaygısına girmeyin. İnanın 3-5 soru ile okul hakkında fikriniz oluyor. Bir eksik varsa da bir şekilde yaklaşımlarından anlıyorsunuz.
Görüşme yaptığımız okullardan çıkarken olumsuz gördüğümüz okulların üzerini çizerek ilerledik. Bu arada çok okulla görüşmek size avantaj sağlayacaktır. Çünkü bir okulda aldığınız yanıtı diğer okullarla karşılaştırma fırsatınız olacağı içim seçim yaparken kolaylık sağlayacaktır. Eleyerek ilerlediğimiz okullardan 2 okul arasında kararsız kaldık ve birbirleriyle karşılaştırıp terazide ağır basan okulu seçtik. Not alarak ilerlemeniz önemli. Ben ajandama her okul için 1 sayfa ayırıp anlatılan ve yaptığım gözlemleri yazmıştım. Çünkü görüşmeden sonra unutabiliyorsunuz.
Anaokulu seçimi ebeveynler ve çocuklar için güzel bir hayata başlama dönemidir. Çocuğunuza ve kendinize güvenerek ve çok iyi araştırma yaparak bu süreci tamamlayabilirsiniz.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”
1 Comments
Güzel bilgiler ışığında kafa karışıklığına iyi gelen bir yazım olmuş teşekkürler annece blog