Bebeklerde Uyku Düzeni
19 Ocak 2023Tuvalet Eğitimi
24 Ocak 2023Bebeğinizi kucağınıza alıp, evinize döndüğünüzde aynı odada sizin için bir yer yapılmıştır. Anneler yenidoğan döneminde bebeğin odasını ayırmak istemezler. Bebek beslenmesi, takibi için bebeğin odası ne zaman ayrılmalı? sorusuna yanıt düşünmezler.
Bebeklerin size, sizin de bebeğinize ihtiyacınız var. Ancak bebeğin sağlıklı gelişimi, uyku kalitesi için ayrı odada olması gereken durumlar vardır.
Bebeğin Odası Ne Zaman Hazır Olmalı?
Anneler bebek heyecanı ile doğmadan bebeğin odası hazırlanmak istenebilir. Bende doğmadan odasını hazırlayan bir anne olarak yazıyorum. Tecrübelerimle gördüm ki hiç planladığınız gibi olmayabiliyor.
Uzmanlar 6. aydan sonra bebek anne yanından ayrılmalıdır. deseler de, bir anne olarak bunu çok erken görmüştüm. Uykusuzluk yorgunlukla birlikte azıcık uyuduğunuz yatağınızdan kalkıp diğer odaya gitmek zor gelebilir. Kaygı dolu bir dönem olacağı için bebeğinizi sürekli kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Bebeğin odası için yapılacak hazırlıklar sizin tercihinize kalmış. Ancak en az 1 yıl boşta kalacak bir oda için benim gibi hazırlıkları önceden hazırlamak istemeyebilirsiniz.
Bebeğin Odası Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerin gelişimi için sağlıklı uyku uyumaları gerekmektedir. Biz yetişkinler uyuduğum ortamın verdiği enerjiyi dikkat alıyoruz. Bu bebekler için de geçerlidir.
Bebeğin odası kendi odanıza yakın olmalıdır.
- Rahat havalandırılabilmesi
- Güneş alması
- Gün ışığı
- Seçilecek lamba çok aydınlık ve bebeğin gözüne gelmeyecek şekilde olmalıdır.
- Ferah
- Bebeğin boğazına vücuduna dolanmayacak çarşaf takımları
- Güvenli yatak
Yatak seçimi bebeğin sağlığı ve kaliteli uykusu için önemli bir yere sahiptir. Bebek ilk dönemlerde anne yanında olacağı için seçeneklerde araştırılarak ve kullanışlı olmalıdır.
Anne Yanı Yatakları
Park Yatak
En sık kullanılan yataktır. Hem derin, geniş ve rahattır. Ben de park yatak kullanmıştım. İki bölmesi var yatağı aradan kaldırınca daha derinleşiyor. İlk zamanlar park yatak içerisine reflü yatağını koymuştum ve uzun bir süre bu şekilde kullandım. Park yatak katlanabildiği için dilediğiniz yere götürebilirsiniz.
Bebekler nerede uykuya geçiyorsa orada uyumaya alışırlar. Bu sebeple gittiğiniz yerlerde sıkıntı yaşamamış olursunuz.
Anne Yanı
Bu yatak anneler için sık tercih edilen kendi yatak yanına monte edilen yatağın devamı gibi kullanılan bir yataktır. Ancak ben kullanmak istemedim. Hem fiyat olarak pahalı hem de sadece evde kullanılacak bir yatak. Taşınabilir özelliği olmadığı için tercih etmek istemedim.
Park yatakta bebeğinizi görmek için kalkıp bakmak gerekirken, anne yanında başınızı çevirdiğiniz her an görebilirsiniz bu açıdan avantajlı olabilir.
Parmaklıklı Karyola
Parmaklı karyola bebeğin ilerleyen yaşlarında kullanıma uygun bana göre. Ancak çok dönmeye başladığı dönemlerde bebeğin odası için uygun olmayabilir, bebeğiniz kafasını çarpabilir. Birde parmaklıkların bebeğinizin kafasının giremeyeceği aralıkta olması gerekmektedir. Fiyat olarak diğerlerine göre pahalıdır.
Sallanan Mini Beşik
Hiçbir şekilde alınmasını tavsiye etmiyorum. Görüntüsü süslü durabilir ancak bebeğiniz en fazla 3 ay kullanabilir bana göre. Sonra yer kaplayan ve elden çıkarmaya çalışacağınız bir şey haline gelmektedir. Bu sebeple görüntüsünden çok konforlu ve kullanışlı olmasına özen göstermelisiniz.
Tüm bu yatakların dışında, ben büyüyen yatak modelini kullandım. Hem beşik oluyor hem de sonraki dönem için büyük yatak alıyor. Kullanışlı olduğunu düşünüyorum.
Bebekle Birlikte Uyumanın Faydaları
Her anne bebeğiyle uyumak, bebeğini koklamak ister. Bebekle birlikte uyumanın faydaları;
- Bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
- Bebeğin bakımıyla yakından ilgilenmek ve emzirme kolaylığı
- Yenidoğan dönemi hayati tehlike açısında kontrolün yapılması
Yenidoğan dönemi bebeği yakından takip etmek istediğiniz için size yakın olması fayda sağlamaktadır.
Bebekle Birlikte Uyumanın Zararları
Bebekle uyumanın yararları kadar zararları da vardır.
- Uykusu ağır ebeveynlerle uyuyan bebeklerin ani ölüm riski büyüktür.
- Ebeveyn mahremiyeti
- Bebeğin uyanmasına sebebiyet olabilir. Ebeveyn kıpırdama, horlama sesi bebeğin erken uyanmasına sebep olmaktadır.
- İlerleyen dönemlerde bebeğin odası ayrılmak istendiğinde zorluk yaşanabilir.
- Anne baba sıcaklığı bebeğin uyku sorunları yaşamasına sebep olur
Bebek gelişimi için kaliteli uyku ortamı hazırlanmalıdır.
Bebek Odasına Nasıl Alıştırılır?
Bebek odasına ne kadar erken alıştırılırsa o kadar kolay bir ayrışma olur. Bu hem bebeğin sağlığı hem de karı-koca birlikteliği için önemli yere sahiptir. Hepimiz bebeğimizle bir ömür koklaya koklaya uyumak isteriz. Bende uzun bir süre böyle yaptım. Ancak zamanla çocuğunuz kendi alanını bilmiyor ve siz de eşinizle olan karı-koca ilişkinizi zedeliyorsunuz. Bu sebeple 1 yaşından itibaren bana göre ayrılmalı.
- Teşvik edici bir yaklaşım sergilemelisiniz
- Gün içinde odasında vakit geçirmesine fırsat vermelisiniz
- Tutarlı olmalısınız
- Gece uyanmalarında yanınıza almamalı, odasında uyutmaya özen göstermelisiniz.
- Odasına ait eşyaları seçmesi için yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğin odası sadece uyuduğu değil, evin parçası olduğunu hissettirmeli. Bu sebeple seçimlerinizi doğru yapacağınız ve bebeğinizi rahat hissettirebilecek bir oda da olması hem sizi hem de bebeğinizi rahat ettirecektir.
İlk zamanlar bebeklere olduğu gibi annelere de onlardan ayrılmak zor gelecektir. Ancak bunu bebeğiniz için yapacağınızı bilmek sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Bebeğinizin yaşı büyüdükçe ne kadar doğru karar verdiğinizi anlayacaksınız.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”