Çocuklara Banyoyu Sevdirmek
12 Aralık 2022Anne Olmak Nasıl Bir Duygudur?
13 Aralık 2022Erken Yaşlarda Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak?
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak özellikle erken yaşlarda dil gelişimleri için oldukça faydalıdır. Bilişsel, duygusal, ruhsal gelişimlerine destek sağlar. Her yaş grubuna uygun kitaplardan yararlanabilirsiniz. Çünkü kitap okumanın yaşı yoktur. Kitap okumak daha küçük yaşlarda başlandığında kolaylık sağlıyor. Ben çocuğuma kitap okumaya başladığımda 5 aylıktı olabildiğince erken yaşlarda bebeğinize kitap okuyun.
Kitap Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak doğru kitap seçimleriyle başlar. Kitap seçimi çocuğu heveslendirmeye yönelik bir ayrıntıdır. Kitap seçiminde dikkat edilmesi gerekenler;
- Yaşına uygun kitap seçimi yapılmalıdır.
- Kitapta ilgileneceği resimlerin olmasına özen gösterilmelidir.
- Kitap içeriği çok uzun olmamalıdır.
- Günlük yaşamda oynamayı sevdiği oyunlar, hikayeler varsa öncelik onlarla ilgili konuların yer aldığı kitaplar olabilir.
- Sayfaların dayanıklı ve kalın olması gerekmektedir.(Özellikle küçük yaşlar için)
- Yazı biçimi anlaşılır, büyük punto ile yazılmış olmalıdır.
- Anlaşılır bir dil kullanılması önemlidir. Ana konudan farklı ve karışık anlatımla çocukların anlamasını zorlaştırır ve sıkılabilirler.
- Kitap konusu eğlenceli seçilmelidir. Çocukları korkutan, olumsuz ifadelere yer verilmemelidir.
Çocuk Gelişiminde Kitap Okumanın Katkısı
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, gelişim evrelerine katkı sağlar. En önemlisi ailelerinde önem verdiğini düşündüğüm;
- Dil Gelişimi: Kitaplara çok fazla maruz kalmış çocukların dil gelişimi ve telaffuzları gelişir. Bunu birebir yaşadım ve çok defa ” ne kadar güzel konuşuyor, özel bir şey yapıyor musunuz” gibi tepkilerle karşılaştım.
- Hayal Gücü: Çocukların hayal güçlerini geliştirmenin en güzel yolu. Çok zengin hayal güçleriyle yeni beceriler kazanmasına destek olur.
- Görsel, İşitsel Zeka: Çocuklar kitapta gördükleri resimleri, sizin okuduğunuz cümlelerle birleştirerek daha fazla bilgiye açık olmaya bağlantı kurmaya yatkın olurlar.
- Oyun Oynama Becerisi: Çok fazla bilgi, karakter çocukların kendi kendine oyun oynamasına gelişen hayal güçleriyle oynayacak oyun bulmalarına yardımcı olur.
- Sanatsal Yetenek: Bunu örnek vererek açıklamak istiyorum. Ben çocuğuma kitap okumaya başladıktan sonra, kelime gücündeki değişimi keşfetmiştim ve bu durum okuduğum hikaye kahramanlarını canlandırmasına bize ”tiyatro” tadında sahneler yaşatmasına sebep olmuştu.
- Güçlü Hafıza: Sürekli kitapla meşgul olan çocuklarda bana göre hafıza çok daha güçlü oluyor. Sürekli yeni şeyler öğrenen ve çalışan bir beyin karşısında bu durum kaçınılmaz hale geliyor.
- Problem Çözme Becerisi: Çocuklar taklit etme yeteneklerini okuduğunuz kitaplardan faydalanarak ta yapabilirler. Bu sebeple herhangi bir problem karşısında me söylemesi gerektiğini önceden biliyordur.
- Olumlu Davranış: Kitap okumanın en muhteşem yanı da bu bana göre. Güzel, olumlu tüm duygular bu konuları içerek kitaplarla çocuğunuza aktarılıyor.
- Sabırlı Dinleme Becerisi: Kitap okumayı kazanmış çocuklar daha sabırlı yaklaşıyorlar ve dinleme becerileri geliştiği için ruhsal olarak daha sakin kalabiliyorlar.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak gelişimine katkı sağlayacağınız bir çok alanda hem size hemde çocuğunuza destek olamaya fazlasıyla yetecektir.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Çocuklara kitap alışkanlığı nasıl kazandırılır? bununla ilgili çok fazla bilgi var. Ancak ben neler yaptım ve faydasını nasıl gördüm bunlardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle kitap alışkanlığı o evde kitap okuyan ebeveynlerle desteklenir.
Çocuklar ebeveynlerini taklit ederek bir çok davranışı öğrenilir. Sadece ”kitap okumak” değil, her konuda böyledir. Bu sebeple bizim kitap okuduğumuzu görmesi önemlidir.
Çocuğuma kitap okumaya başladığımda 5 aylıktı demiştim yukarıda. Şimdi bunu detaylandıracağım. Evet belki de çoğu insana göre ”Bebek ne anlar kitaptan” bakış açısı vardır. Ama ben yaşı kaç olursa olsun çocukların algısına inanıyorum.
Önce CE-EE kitaplarından aldım. Okumadan kitap üzerinden yüzünüze maske yaptığınız kitaplar. (Kitap Önerileri Sayfamdan Benzerlerine göz atabilirsiniz)
Yırtılmayan, kalın bebek kitapları aldım büyük resimli.(resmini bulursam ekleyeceğim) Bebeğim kucağımda kitabı okumaya başladım. Başlarda çok şaşkın bakışları vardı ve kitabı dişleri kaşındığı için kemirmeye başlamıştı 🙂 (Kitap Önerileri Sayfamdan Benzerlerine göz atabilirsiniz)
Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırdım;
- En önemlisi ”istikrar”. Vazgeçmeden günün bir saatini kitap okumaya ayırabilirsiniz. Ben meyve saatini tercih ediyordum. Bir taşla iki kuş 🙂
- Odasına bir kitaplık hazırladım ve artık konuşmaya başlayıp yürüdüğü dönemde kitapları ona seçtirdim.
- Gittiğim her yerde kitapçılara girmeyi ihmal etmedim. Ben kendi kitaplarıma bakarken, çocuğumda kendi bölümündeki kitapları inceledi.
- Kitap saatini her gün rutin olarak gerçekleştirdim. Okumamı istediği kitabı da çocuğuma seçtirdim.
- Okuduğum kitapları, daha coşkulu bir ses ve teatral mimiklerle okumaya gayret ettim. Dikkatini çekmesi ilgisini arttırdı.
- Kitap sayfalarında çocuğum durdurarak sorular sordu. ”Kitap okuması bitsin bekle” demek yerine istediği sayfada istediği kadar konuştuk. Böylece sıkıcı bir okuma saati olmadı.
- Kitap okuma saatlerinde bir kitap okuduysak çocuğum zamanla başka kitaplarda getirerek okumamı istedi ve isteğini hiç geri çevirmedim.
- Kendim için aldığım kitapları çocuğumun görmesi için oturduğumuz odada görünür yerlere bıraktım ve kitap okurken beni görmesini sağladım.
- Kitap okuması bittikten sonra, okuduğumuz kitabı çocuğuma vererek (okumayı bilmese de) okumasını istedim ve benim anlattıklarımı yada resimlerde gördüklerini dile getirmeye başladı.
- Kitap okumayı görev gibi sadece ”okuma saatlerinde” değil oynadığımız oyunlarda da canlandırma niteliğinde oynadım.
- Kitaplığını düzenleyeceğim zaman çocuğumdan yardım etmesini istedim ve kitaplarına dokunmasını kendi yerleştirmesini sağladım.
- Her akşam yatmadan önce de kitap okumaya özen gösterdim.
Aslında biraz kitaba maruz bıraktım. Bunu yaparken zorlamadım. Bazen beni dinlemedi başka şeylerle ilgilendi. Ben kendi kendime okumaya devam ettim. İlgili çekmeyi başardım. Bazı kazanımlar zamanla oluyor. Hemen her şey olsun istiyoruz biliyorum. Ama bir alışkanlığı bir günde kazandırmak mümkün değil. Tıpkı ”emzirmeyi bırakmak” gibi. Zamanla, sabırla. Çocukların muhteşem algıları olduğuna inanıyorum. İlgisini çekmeyi başardığınızda yapamayacakları hiç bir şey yoktur.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hayatlarına katacağınız en güzel yaklaşım olacaktır. Hala geç kalmadınız.
Unutmayın çocuklar bir elmas gibidir, nereye koyarsanız orada parlar.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
1 Comments
Çok faydalı kıymetli bilgiler 👏