Bebek Gelişimi
5 Ocak 2023Çocuklarda Akran Zorbalığı
7 Ocak 2023Yenidoğan Bebek
Bebeğinizi kucağınıza alıp evinize döndükten sonra neler yapabileceğiniz konusunda detaylı araştırmalar yapmak isteyebilirsiniz. Yenidoğan bebek yeni dünyaya alışırken, sizde bebeğinize daha fazla yardımcı olmak istersiniz.
Bebek gelişimi, kıyafetleri, beslenmesi, sağlık vs. derken nereden başlayacağınıza karar vermekte zorluk yaşayabilirsiniz. Öncelikle sakin kalmanız önemlidir, herkes bu süreçleri en az sizin kadar stresli ve kaygılı yaşadı. Yalnız değilsiniz.
Hepimiz önce bebeğimizin sağlıklı olmasını isteriz. Bunun için de yapılması gereken aşıların takibi ve tarama testleri çok önemlidir.
Yenidoğan Aşıları ve Tarama Testleri
Yenidoğan bebek özellikle ilk aylarında sık sık takini yapılan testlere ve aşılara götürülmektedir.
Yenidoğan Aşıları
- Yenidoğan prömokok aşısı var.
- Yenidoğan Hepatit B aşısı,
- Yenidoğan IPV aşısı,
- Rotavirüsü aşısı,
- Yenidoğan DTaP aşısı,
Yenidoğan Tarama Testleri
Yenidoğan aşıları kadar tarama testlerinin takibi de yapılmaktadır. Doktorunuz sizi yönlendirecektir.
- Yenidoğan işitme tarama testi,
- Fenilketonüri testi,
- Hipotiroidi taraması,
- Galaktozemi taraması,
- Kistik fibroz taraması,
- Yenidoğan göz taraması,
- Kalça çıkığı ultrasonu,
- Topuk kanı testi
Tarama testleri bebek doğduktan 1 hafta sonra yapılmaktadır.
Yenidoğan Bebek Beslenmesi
Yenidoğan bebek beslenmesi anne sütü yada gerekli görüldüğünde mama ile tamamlanmalıdır.
Anne sütü ve emzirmenin önemi özellikle ilk 6 ay çok önemlidir.
Yenidoğan Bebek Banyosu
Bebeğinizi ne zaman ve nasıl yıkayacağınız hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. İlk banyoda özellikle anneler her zaman tedirgin olmaktadır. Haklısınız! Küçücük bir bebek ve incitmekten korkmanız çok normal bir durumdur.
Genel olarak bebeğin göbek bağı düşmeden yıkanması önerilmez.
Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?
Göbek bağı doğumdan yaklaşık 2 hafta sonra düşmektedir. Benim bebeğimin yaklaşık 1,5 hafta sonra göbek bağı düşmüştü. Mavimsi ve beyaz bir renkte olan göbek bağı kordonu, yavaş yavaş siyaha doğru koyu bir renk alır ve kurur.
Yenidoğan bebek için yapılacak alışverişleri, doğum öncesinde tamamladığınızı düşünüyorum. Eksik bir şey kaldı mı? diyorsanız “doğum çantası” yazıma göz atabilirsiniz.
Göbek Bağı Bakımı
Göbek bağının kuru kalması önemlidir, düşmesini hızlandırır. Bebek bezi kullanırken o bölgeyi dışarıda bırakacak şekilde bezin üst kısmını katlayarak bağlayabilirsiniz. O bölge ile oynanmamalıdır.
Yenidoğan Bebek Tırnağı Kesme
Bebeklerin tırnakları çok küçük olduğu için ilk zamanlar kesmek tercih edilmez ve aileler yüzünün çizilmemesi için de eldiven giydirirler. Ancak kesmek istendiğinde doğru tırnak makası seçmek önemlidir. Tutuşu kolay, küt kenarlı bir bebek tırnak makası işini görür. Banyo öncesinde bebeğinizin keyifli olduğu bir zaman da keserek banyoda el ve ayaklarını özenle yıkayabilirsiniz. Çok dipten kesmemekte zarar vermemek açısından
Yenidoğan Bebek Neden Ağlar?
Yenidoğan bebek ağlaması anneleri bir hayli tedirgin edebilmektedir. Ancak konuşarak kendisini ifade edemeyen bebeğiniz her ihtiyacında “ağlayarak” size sesini duyurmak ister.
Burada bakmanız gereken;
- Karnının acıkması
- Uykusunun Gelmesi
- Gaz Problemleri
- Üşüme
- Terleme
- Alt Islatma
Tüm kontroller yapılmasına rağmen ağlamaya devam ediyor ve şiddetleniyorsa bir hekimden destek almalısınız.
Yenidoğan Uyku
Yenidoğan bebekler ilk zamanlarda fazla uyumak isterler. Gelişimleri için uyku çok önemlidir. Günde 16-18 saat arasını uyuyarak geçirirler. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90’ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Yenidoğan Kilo Alımı
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebeği yatırma şekliniz;
- Bebeği yan yatırmak önerilir.
- Bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir.
- Yanına emzik zinciri, fazladan kumaş, yastık bırakmamak gerekir.
- Bebeği sırt üstü de yatırabilirsiniz ama otuz cm’lik bir yükselti ile başını desteklemeniz gerekir.
Yenidoğan Kaka
Bebekler günde ortalama 4 ile 9 kez arasında kaka yapabilirler. Eğer yapmazlarsa beslenme sorunu yaşıyor olma ihtimalleri vardır.
Yenidoğan bebek evinize yeni bir hayata “Merhaba!” dediğiniz en özel günlerin başladığı anlardır. Sizi en çok zorlayacak durum belki de uykusuzluktur. Buna eklenen kaygılar, tedirginliklerde olacaktır. Ancak inanın hepimiz aynı duyguları yaşadık ve hepimiz 2. çocuğumuz değilse tecrübesizdik.
Bebeğiniz sizinle güvende ve büyüyor. Herkes bana söylerdi. “Zaman çabuk geçecek” diye. O anlarda kimseye inanmazdım ve hem zaman hem de her şey geçti. Şimdi o günler resimlerde birer anı olarak kaldı. Sizde güzel anılar biriktirdiğinizi düşünerek bebeğinize odaklanın.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.