Bebeklerde Diş Çıkarma
15 Ocak 2023Bebeklerde Uyku Düzeni
19 Ocak 2023Bebekler doğdukları andan itibaren iletişim kurmaya başlamaktadır. Bebeklerde dil gelişimi için ailelerin katkısı büyüktür. Bebekler isteklerini “ağlayarak” ifade etmektedir.
Bebek gelişimi sürecinde bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeden destek olabilirsiniz. Bizim bu dönemde neler yaptığımızı paylaşacağım.
Bebeklerde Dil Gelişimi Nasıl Olur?
Bebekler yenidoğan sürecinde karnı acıktığında, uykusu geldiğinde, gazı olduğunda, alt ıslatmalarda ağlayarak kendilerini ifade ederler.
Büyümeye başladıkça bebeklerde dil gelişimi mırıldanarak ve gülümseyerek devam etmektedir. Bebekler ortalama 2 aylıkken mırıldanmaya başlamaktadır. Bu durum bebeklerinizin konuşmaya adım attığı ilk zamanlardır. Bu dönemi “agulama” dediğimiz dönem takip etmektedir. Bebeklerin kendi kendilerine çıkarttığı seslerdir. Ailelerinde ilgiyle ve mutlulukla izlediği bir dönemdir.
Zamanla çevredeki sesleri algılayarak, sizi taklit etmeye başlarlar. Dil gelişimi bütün durumda olduğu gibi her çocuk için farklıdır. Bu sebeple internetten okuduğunuz aylarda dil gelişimi kurallarına takılmamalı ve doktorunuzun yönlendirmesine kulak vermelisiniz.
Ay Ay Bebek Dil Gelişimi
Aylara göre bebelerde dil gelişimi her bebeğe birebir uymayabilir. Genel bilgiler bu şekildedir.
- 3 Aylık: İlk 3 aylık dönemde bebekler kendisiyle konuşulduğunda tepki vermektedir.
- 3 – 6 Aylık: Bu aylarda bebekler sesin nereden geldiğini takip etmektedir. Farklı sesler keşfederek çıkartabilir.
- 7 Aylık: Çıkardığı sesler çoğalmaktadır ve adını duyduğu yöne bakabilir.
- 8 Aylık: Bu ayda bebekler heceli BA-BA, DE-DE gibi sesleri çıkartabilmektedir. İstediği şeyleri bakış ve hareketleriyle belli edebilir.
- 9 Aylık: Algıları çok daha fazla geliştiği için isteklerini daha net ifade edebilmektedir.
- 10-11-12 Aylık: Bu aylarda artık rahat bir şekilde kısa komutları yerine getirmektedirler. Al , ver, bak gibi kısa ifadelere ayak uydururlar.
Bebeklerde Konuşma Geriliği
Bebekken konuşma geriliği çok anlaşılmasa da zaman geçtikçe fark edilebilir bir durum olabilir. Genel olarak erkek çocuklarda daha çok rastlanan bir durumdur ve genetik faktörlerin etkisi de vardır.
Bir çok sebebi olabileceği için ve bu durum her çocukta farklı yaşandığı için uzmanlar tarafından tespit edilmesi için harekete geçmeniz gerekmektedir.
Bebeğin Dil Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?
Bebeklerde Dil gelişimi adına ailelerin yapması gerekenler;
- Bol bol konuşmak
- Kitap Okumak
- Şarkı söylemek
- Sorular Sormak
- Bol Temaslı Vakit Geçirmek
Bebeğimin Dil Gelişimi İçin Neler Yaptım?
Bebeğim çok küçük aylarda kendini çok kelimeyle ifade etmeye başladı ve 1 yaşına gelmeden beli cümlelerle kendisini rahatlıkla ifade etmeye başladı.
Kızım 15 aylıktı bir şeyler söylemeye başladığında. Gün geçtikçe kelimeleri yan yana getirmeye ve cümle kurmaya başladı. 20 aylık olduğunda artık her şeyi ifade etmeye çalışıyordu. Özellikle dinlediği tüm çocuk şarkılarını söylüyordu. Sosyal medyada sık sık paylaşıyordum ve birçok anneden “dil gelişimi” için ne yaptığım konusunda sorular alıyordum.
Bebeklerde dil gelişimi konusunda doktor yada bu konuda uzman değilim, sizin gibi tecrübeyi yaşayarak kazanmaya çalışan bir anneyim ve önerilerimi de kendi çabasıyla bir noktada buluşturan biri olarak yazıyorum.
Dil Gelişimi İçin Yaptıklarım
Dil gelişimi için doktorunuzdan bilimsel bir sıkıntı yoktur bilgisini aldıktan sonra destek olacağınız bir dönem haline gelmektedir. Herhangi bir sıkıntı yoksa tavsiyelerim işine yarar belki. Bir çok yazı okudum dil gelişimiyle ilgili. Genetik yada çocuğunuzun konuşmak istememesiyle ilgili olabiliyormuş. Çok fazla sözcük, kelime demek bebeklerimizde o kadar fazla öğrenme demekti bana göre.
5 aylıktı kızım ona kitap okumaya başladığımda. “Hadi canım küçücük bebek ne anlar kitaptan?” dedin, durun acele etmeyin. Önce bu düşünceden vazgeçmeli insan. Bebekler her şeyi anlar, her duyguyu hisseder . Büyük resimlerin olduğu dikkat çeken kitaplarla başladım önce . Durağan bir ses tonu hiç tercih etmedim. Her zaman o coşkuyu verdim kelimelere. Ben heyecanlı okudukça bebeğimin heyecanlı çığlıkları ve kitaba atlayarak yemeye çalıştığını çok net hatırlıyorum
Her gün genelde “uyku öncesi” yılmadan okumaya devam ettim. Bunun yanında güne başlar başlamaz evde tek kişilik dev bir tiyatro oyunu oynadım. Her anımı ona anlatmaya başladım. “Günaydın bebeğim, şimdi yatağımızı topluyoruz, Mutfağa geldik kahvaltı hazırlıyoruz bak bu zeytin, bu peynir …” diyerek, karşımda cevap verdiğini düşünerek sohbet ediyordum. Neredeyse tüm gün onunla konuşuyordum, televizyon izlemiyor tüm vaktimi ona bir şeyler anlatarak geçiriyordum. Bana göre anahtar, bol bol konuşmak. Bunu nasıl yaptığımın önemi yoktu.
Şarkı söylemeyi hep çok sevdim. Kucağımda çok fazla şarkı söylerdim. Sonuçta oda kelime öğretmek için etkili bir yöntem olurdu değil mi? Sonuca yaklaşırken böyle böyle aylarımız geçti. Artık kelime kullanmaya başladığında söz kızımdaydı. Ben sustum artık konuşma sırası onda.
Onu incitmeden konuşmaya teşvik ettim. Etkinlik kitapları aldım ve ona sorular sorarak konuşma fırsatı verdim. Cevap verene kadar da bekledim. İlk başlarda cevaplar tek kelimeydi. Zamanla kendinden, öğrendiklerinden cümleler ekledi her kelimesine. Bu sırada kitap okuma, şarkı söyleme bırakılmadı hala devam. Hatta kitaplarını ona seçtirdim teşvik için onun seçtiği kitapları okuduk.
Kitaplar dışında onu oyuncaklarıyla da destekledim. Parmak kuklalar aldım tiyatro yaptım kendimce, oyuncaklarını oynatırken cümlelerimi özenle seçmeye onun rahat öğrenebilmesini sağlamaya gayret ettim. Oynadığımız oyunlarda ona hep sorular yönelttim, konuşmaya teşvik ettim. Şuanda 22 aylık hiç televizyon izlemedik, sadece müzik dinledik belli saatler ondada ilgisi olmadığı için televizyona bakmadı.
Bebekler bir süreden sonra sizi taklit etmeye başlıyor . En etkili yöntemlerin her fırsatta konuşmaya çalışmak ve kitap okumak olduğuna inandım. Bazı şeyler zamanı geldiğinde zaten olacak evet ama bebeğimizin gelişimi için biraz çabayla erişilmeyecek başarı yok bana göre, en güzeli de ektiğim tohumların meyvesini yiyebilmek.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için bebeklik döneminde yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Bebeklerde dil gelişimi büyüdükçe ve sizin desteğinizle kolayca devam edecek bir dönemdir. Bu sebeple “sevgi dili” kullanılarak kazanılmayan davranış yoktur.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.