Çocuklarda Ateş
20 Şubat 2023Çocuklarda Burun Temizliği
1 Mart 2023Çocuklar her davranışı en yakını olan anne, babasından yada varsa kardeşinden öğrenmektedir. Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için önce diş fırçalamayı seven aile bireyleriyle bir arada olması gerekmektedir.
Bebeklerde ek gıdaya geçişle birlikte diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmaya başlanabilir.
Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmak
Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek ve bu alışkanlığı kazandırmak için birlikte iş birliği yapacağınız zamanlar yaratmalısınız.
- Diş fırçalama rutini
- Birlikte diş fırçalama zamanı
- İstediği diş fırçasını alarak heveslendirmek
- Diş fırçaladığı alanlara “dişini fırçalayan çocuk karikatür resimleri” asabilirsiniz
- Diş fırçalamayı sevdiren kitaplar okumak
- Oyunlarda bebeklerinin dişini birlikte fırçalamaya çalışmak
- Diş fırçaladıktan sonra çocuğunuzu taktir etmeli ve ona cesaret vermelisiniz
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak zor gibi gözükebilir. Ancak burada yeni bir davranışı öğretme çabanızdaki tutumunuz çok önemlidir. Çocuğunuza “hadi dişlerini fırçala” derken sizin ne yaptığınız önemlidir. Bir davranışı kelimelerle değil ancak sizde uygulayarak “hadi gel birlikte dişlerimizi fırçalayalım” diyerek adım atabilir ve bu davranışı kazandırabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Bakımı
Diş fırçalamak bebeklik döneminden itibaren yapıldığında hem bu alışkanlığı kazanmış hem de sevmesine fırsat tanımış olursunuz.
Uzmanlar diş fırçalamanın süt dişlerinin çıktığı andan itibaren yaklaşık 6-7 aylıkken başlanılması gerektiğini söylemektedir. Bebeklerde diş temizliği için sabah akşam temiz nemli tülbentte önerilmektedir. Ancak ben şeffaf parmak fırça kullanmıştım. Hem bebeğimin kaşınan dişlerine iyi gelmişti hem de diş fırçalama alışkanlığı için bir adım olmuştu. Çünkü bebeğim elinde şeffaf parmak fırçayı tutmayı öğrenmişti.
Bebeklerde mamadan sonra su verilmesi de ağız içi temizliği için önerilmektedir. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Erken başlamak çok avantajlı hale geliyor hem diş sağlığı hem de çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için atılan güzel bir adım haline geliyor.
Diş Fırçalamanın Önemi
Diş fırçalamak çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için önemlidir. Çocukların diş bakımı beslenme gelişimi açısından önemli bir yere sahiptir.
Bebek sağlığı açısından beslenme sağlıklı ve olması gereken bir süreçtir. Bu süreci doğru atlatmak sağlıklı dişlerle mümkündür. Çocuğunuza bu kazanımı bebeklikten itibaren yapmanız hem çocuğunuzun alışmasına hem de sizin kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Çocuklarda Diş Fırçası Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek konusunda bilgi verirken, kendi istediği diş fırçasını alması heveslenmesi için önemlidir demiştik. Ancak diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gereken seçeneklere bakılarak çocuğunuzu yönlendirmeniz ilk deneyimi için iyi olacaktır. Çocuklarda diş fırçası seçerken ;
- Fırçanın kıllarının yumuşak olmasına dikkat edilmelidir. Sert kıllar çocuğunuzun diş ve diş etlerini acıtabilir ve diş fırçama deneyimini olumsuz etkileyebilir.
- Boyutunun küçük olması eliyle kavraması ve hafifliği ile daha kolay fırçalamasını sağlamaktadır.
- Fırça üzerinden çocuğunuzun dikkatini çekecek karakter, desen, renk olmasına dikkat edebilirsiniz.
- Fırça üstündeki kılların sağlamlığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çocuklar diş fırçasını ilk zamanlar ısırmak isteyebilirler. Kopan kılları yutma riskine karşı bu konu önemlidir.
Günde Kaç Kere Diş Fırçalanmalıdır?
Çocuklar ve yetişkinler için uzmanlar tarafından söylenen durum sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce. Sağlıklı olan zamanın bu şekilde olduğu belirtilmiştir.
Bu rutini çocuğunuzla birlikte oluşturarak alışkanlığı kazanması için fırsat yaratabilirsiniz.
Diş Fırçası Önerisi
Diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken bir çok diş fırçası deneyebilirsiniz. Bu durum aslında hem öneri hem de deneme yanılma yöntemi ile olmaktadır. Bizim kullandığımız tüm diş fırçalarını ve kullanım sonrası yorumlarımı aşağıda ileteceğim. Sizde önce doktorunuzun tavsiyesi ile kullanım yaparak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
Silikon Diş Fırçası: Bebeğinizin ilk süt dişleri çıkmaya başladığında bunu kullanmıştık. Kullanımı kolay el temizliğimi yaptıktan sonra işaret parmağıma takarak hafif hareketlerle bebeğimin dişlerinde gezdirdim.
Bebeğimin eline ilk zamanlar vermedim çünkü kaygan bir yapısı var bu sebeple boğazına kaçar diye korkmuştum. Yanındayken müsaade edebilirsiniz, o sorumluluk size ait 🙂
Temizlemesi kolay bir ürün ben severek uzun süreli kullandım.
Nuk Silikon Uçlu Diş Fırçası: Bebeğim büyümeye başladıktan sonra ve dişlerini kaşıması için bu tarz ucu silikon diş fırçasını almıştım Nuk markasının. Bunu bebeğim çok sevmemişti. Eline aldığında uç kısmını ağzına götürmek yerine çubuk kısmını alıyordu. Çok kullanışlı bulamadım.
Rocks Diş Fırçası: Doktorumuz artık diş fırçasına geçebilirsiniz dediğinde Rocks markasının bu küçük fırçasını aldık. Fırçanın boyutu çok güzel çocuğum kavrayabildi. Uç kısmı da yumuşak olduğu için dişlerini acıtmadı. Ancak benim çocuğum ilk deneyiminde diş fırçasını ısırıyordu bu sebeple kıl kısımlarından kopmalar oluyordu.
Birde fırçayı daha 3 ay dolmadan ısırmasa da uç kısımlarından kıllar çıkıyordu. Bir kaç sefer ağız içinden almak durumunda kaldım.
Colgate Diş Fırçası: Rockstan sonra colgate diş fırçasını kullandık. Üzerindeki desenler çocuğumun dikkatini çekmişti. Boyutu büyük değil ama rocks kadar küçükte değil. Biz sıkıntı yaşamadık.
Ucu yumuşak ve dişlerine zarar vermedi. Biz uzun süre bu diş fırçasından kullandık ve memnun kaldım.
Colgate Elektrikli Diş Fırçası: Colgate ‘in normal diş fırçasından sonra elektrikli diş fırçasına geçtik. Çünkü çocuğum elinin yorulduğu bahanesiyle diş fırçasına karşı soğukluk hissetti ve elektrikli fırça ile diş fırlamayı tekrar sevdirdik.
Uç kısmı yuvarlak ve küçük kılları çok yumuşakta değil çok sertte değil kullanışlı. Elektrikli olduğu için çocuğunuzun ulaşamadığı yerlerde fırçalama görevini yerine getiriyor. Uç kısmı değişebilen özellikliden aldık. Şarjla çalıştığı için de pil derdiniz olmuyor. Buna göre seçim yapabilirsiniz.
Boyutu büyük ancak biz 3+ itibariyle kullanabildik.
Diş Fırçalama Kapağı: Elektrikli diş fırçası dışında olan fırçalarınızın uç kısmını bu kapaklarla saklayabilirsiniz. Arkasında yapışkan olduğu için aynaya yapıştırabilirsiniz.
Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için bu aparatlarda eğlenceli bir hale getiriyor. Elektrikli diş fırçası bunun içerisine sığmıyor alt tarafı kalın olduğu için.
Diş fırçası seçerken üzerindeki yaş kriterine de dikkat etmenizi öneririm.
Çocuklarda Diş Macunu Nasıl Olmalıdır?
Uzmanlar 3 yaşına kadar herhangi bir macun önerilmemektedir. Ancak bu her uzmana göre değişmektedir. Biz 2 – 2,5 yaşından itibaren içerisinde “florür olmayan” macunları doktor önerimizle kullanmıştık. Yutulabilir özellikte olduğu için çocuğunuzun sevebileceği koku ve tatta olması gerekmektedir.
Rocks Diş Macunu: Uzunca bir süre bu diş macunu ile devam ettik. Doktorumuzun önerisi de bu yöndeydi. Ancak sonradan çocuğum tadını beğenmediği için değiştirmek zorunda kaldık.
Eyüp Sabri Tuncer Diş Macunu: Şuanda kullandığımız diş macunu budur. İçeriği bununda doğal olduğu için tercih ettik. Çocuğum 3 yaşında ağız çalkalamayı öğrendiği için tadı için bir gözlem yapamadım.
Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek ve diş fırçala alışkanlığı kazandırmak hemen olabilecek bir durum olmayabiliyor. Sabır ve sevgi ile çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırmak için zaman, çaba harcamanız gerekmektedir.
Tuvalet eğitimi, emzirmeyi sonlandırmak, banyoyu sevdirmek gibi yeni bir alışkanlığı kabul etmeleri zaman alabiliyor. Bu sebeple ısrarcı tavırlarınız alışkanlıktan uzaklaştırabilmektedir.
Bir alışkanlığı kazandırmadan önce yapacağınız hazırlıklar önemlidir. Önce sizde görmesini sağlamalı sonra bu durumu kitaplarla ve oyunlarla çocuğunuza sevdirmelisiniz. O zaman her şeyin çok daha hızlı ve kolay ilerlediğini fark edeceksiniz. Çocukların ilk deneyimi hiç bir zaman unutmayacağını düşünerek ve onları her koşulda sevdiğinizi göstererek başlayabilirsiniz. Sevgi her anı iyileştirir.
Annece yaşadığım tecrübelerimi paylaştığım, duygularını anladığım ve ortak olduğum yazılarımdan haberdar olmak için @anneceblog instagram sayfamı takip edebilirsiniz.
“anneceblog.com‘da yer alan tüm bilgiler anne içgüdüsüyle ve tecrübesiyle yazılmıştır.”